tastatura.info

Informații despre tastatura românească

Mașina de scris

Mașina de scris a fost o mașină cu ajutorul căreia oamenii scriau scrisori, documente, cărți. Modelele inițiale, și mai târziu modelele ieftine, erau în totalitate operate manual de către utilizator. La mijlocul secolului douăzeci au apărut mașinile de scris dotate cu motor electric.

Ne putem imagina mașina de scris având pentru fiecare simbol o ștampilă. Această „ștampilă” nu era din cauciuc ci din metal, metal care lovind o bandă cu cerneală sau indigo transfera literele pe foaie.

Fiecare „ștampilă” avea două simboluri de exemplu litera mică și litera mare. Cu ajutorul tastei „Shift” se schimba poziția unde hârtia era lovită de „ștampilă”. În anumite cazuri dacă se elibera tasta „Shift” prea devreme ambele litere apăreau pe foaie.

Mai jos avem o reclamă din anii ‘70 la mașina de scris „Robotron - Erika”:

În prezent folosim un calculator, o tastatură și o imprimantă pentru a face același lucru!

Dar cum arătau mașinile de scris românești? Ce aranjament de taste aveau?

Remington

La paul-smarandescu.info avem un articol numit „Istoria unei mașini de scris Remington, mașina Marcelei” unde putem citi despre o mașină de scris românească Remington, cumpărată la data de 4 Martie 1939. Avem câteva documente despre ce s-a întâmplat cu ea în perioada comunistă și un „deviz pentru repararea și punerea în stare de funcționare”. Mașinile de scris Remington au fost produse în SUA.

Ea arată astfel:

Observăm că aranjamentul este QWERTZ, că tasta „Shift” a fost tradusă ca „Schimbătorul” sau „Schimbă Torul”, și că tasta „Caps Lock” a fost tradusă ca „Fix”.

Erika

typewriters.ch are o secțiune dedicată mașinilor de scris Erika. La pagina 9 a unui manual de utilizare avem aranjamentul Românesc al tastaturii:

Aranjamentul este tot QWERTZ. Tasta „Shift” a fost tradusă ca „Litere Mari” iar tasta „Caps Lock” a fost tradusă ca „Fixator”.

Radu Vătav mi-a pus la dispoziție o poză cu o mașină de scris românească Erika, poză făcută într-un bar wink

Există ceva diferențe între cele două aranjamente, â și î au apărut ca taste de sine stătătoare, tasta „Caps Lock” are un simbol, iar tasta „Shift” vine fără simbol.

Mașinile de scris Erika au fost produse în Germania de Est.

Consul

La magazinul online Ping Pong avem o mașină de scris Consul, mașină produsă în Cehoslovacia:

Aranjamentul tot QWERTZ. Precum la mașina de scris Erika tasta „Caps Lock” are simbol, tasta „Shift” nu are simbol.

Olivetti

La radioamator.eu am găsit o mașină de scris românească Olivetti Lettera.

Ea arată astfel:

Aranjament QWERTZ, fără simboluri pe tastele „Shift” și „Caps Lock”. Mașinile de scris Olivetti au fost produse în Italia.

Flying Fish

Ioan T. Morar ne povestește în articolul „Amintiri din comunism: declararea mașinii de scris la Miliție” despre mașina lui de scris Flying Fish.

Mașina de scris Flying Fish este o mașină de scris mecanică cu aranjament QWERTY. Mașinile de scris Flying Fish au fost produse în China.

Brother

Pe forumul Reno am găsit o mașină de scris electrică Brother AX-410.

Aranamentul este QWERTZ. Mașinile de scris Brother au fost produse în Japonia.

Sharp

Pe blogul lui Cinabru am găsit o mașină de scris electrică Sharp PA-4000.

Aranjamentul este QWERTY. Mașinile de scris Sharp au fost produse în Japonia.

Mașinile de scris electrice de mai sus ne duc cu gândul la imprimante matriciale cu tastaturi integrate. Observăm că mașinile de scris electrice nu îmbătrânesc la fel de bine precum mașinile de scris mecanice.

USB Typewriter

Dar ce facem cu o mașină de scris în zilele noaste? O folosim doar pe post de decorație?

USB Typewriter oferă o soluție tehnică prin intermediul căreia putem conecta mașina de scris la calculator printr-un cablu USB!

O mașină de scris românească ar avea nevoie de un driver pentru calculator, dar asta ar fi cea mai mică problemă, fiind doar o problemă software smile

Comentarii