tastatura.info

Informații despre tastatura românească

Aranjamente de tastatură românească

Sau altfel spus: Cum scriu cu diacritice pe Windows?

Toată lumea știe că trebuie să mergi în „Control Panel” și să configurezi tastatura la „Regional Settings”. Acest lucru este valabil de pe vremea lui Windows 3.1. Mai jos avem aranjamentul „Romanian” în Windows 3.1:

Aranjamentul de tastatură „Romanian” (prezentat mai sus) a devenit „Romanian (Legacy)”/„Română (Tradițională)” pe Windows Vista/7/8.

Windows Vista/7/8 vin și cu aranjamente de tastatură conforme cu standardul românesc de tastatură SR-13392:2004, și anume „Română (Standard)”, respectiv „Română (Programatori)”.

Cum rămâne cu standardul românesc de tastatură SR-13392:2004 pentru Windows XP? Pentru Windows XP (și alte versiuni mai vechi) soluția vine de la Cristian Secară. Din păcate soluția oferită necesită urmarea multor pași manuali, pași care par complicați pentru utilizatorul de rând, obișnuit cu pachete de instalare „click, click, click”.

diacritice.ro oferă o soluție asemănătoare aranjamentului „Română (Programatori)”. Din păcate soluția folosește diacriticele cu sedilă și nu implementează toată funcționalitatea oferită de standardul de tastatură, și anume linia de dialog, tastele moarte cu ajutorul cărora putem introduce caracterele altor limbi: üäößéèçô etc.

Procedura de instalare a lui „rops.exe” de pe diacritice.ro este mai simplă decât la secărică.ro, dar tot necesită la final o vizită la „Control Panel”.

Nu se poate ceva și mai simplu, conform cu standardul românesc și cu diacriticele corecte?

Cu ajutorul programului Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4 am realizat trei pachete de instalare pentru cele trei aranjamente de tastatură:

Aranjamentele „Română (Standard)” și „Română (Programatori)” sunt identice cu cele de pe Windows 7.

Cele două aranjamente conforme standardului românesc SR-13392:2004 sunt recomandate tuturor care acum vor să învețe să scrie cu diacritice. Eu personal folosesc aranjamentul „Română (Programatori)”, sau „Română cu Alt Dreapta”. Pentru cei familiarizați cu aranjamentul moștenit de la Microsoft le recomand aranjamentul „Română (Moștenit)”.

*Aranjamentul „Română (Moștenit)” vine cu următoarele modificări față de aranjamentul „Română (Legacy)” moștenit de la Microsoft:

  • Ş și ţ cu sedilă sunt înlocuite cu ș și ț cu virgulă
  • Ghilimelele românești pe prima tastă de pe rândul numeric ([,]), precum în aranjamentul „Română (Standard)”. Din păcate trebuie folosită tasta AltGr + [, respectiv AltGr + Shift + [ pentru a introduce: „”
  • Linia de dialog pe AltGr + -
  • Tasta moartă ` (7) este activă, tastă cu ajutorul căreia se pot introduce caracterele: à, è, ù, ì, ò, À, È, Ù, Ì, Ò
  • Simbolul pe AltGr + E

Notă: toate pachetele de instalare necesită drepturi de administrator. Windows XP necesită instalarea „Actualizării de fonturi corespunzătoare extinderii Uniunii Europene” pentru afișarea corectă a lui ș și ț cu virgulă.

Am făcut un film de prezentare a instalării aranjamentului „Română (Moștenit)”:

Windows XP

Windows 7

Pentru dezinstalare puteți fie să mergeți în „Control Panel” la „Add-Remove Programs” și de acolo să căutați „Română (Moștenit)”/„Română (Standard)”/„Română (Programatori)”, fie să rulați consecutiv pachetul de instalare.

Trebuie avut grijă doar ca aranjamentul să nu mai fie cel implicit în sistem, adică să instalați un alt aranjament de tastatură înaintea dezinstalării. Altfel mesajul de eroare poate fi foarte surprinzător pe Windows XP:

Acest articol este o republicare a articolului: Aranjamente de tastatură românească

Comentarii