tastatura.info

Informații despre tastatura românească

Tastatura RO-PRO

Uneltele de calitate sunt foarte importante în orice domeniu de activitate. Pentru lucrul la calculator avem nevoie nu doar de un calculator performant cu multă memorie, disc dur sprinten, procesor cu cât mai multe nuclee și monitor cât un televizor, avem nevoie și de o tastatură bună.

Tastaturile mecanice sunt considerate cele mai bune tastaturi, au cursă lungă, rezistă la zeci de milioane de apăsări și fac zgomot când tastezi! Nivelul de zgomot depinde de tipul de contact mecanic folosit - Cherry Maro, Cherry Albastru, Cherry Negru, Cherry Roșu etc.

Până acum câteva zile am fost fericitul posesor al unei tastaturi Das Keyboard Ultimate Model S. Modelul S, S de la „Silent”, avea contacte Cherry Maro, iar „Ultimate” de la faptul că nu avea nimic inscripționat pe taste.

Tastatura fără simboluri a fost amuzantă de-a lungul timpului, mai ales cu colegii de muncă care încercau să vadă dacă pot scrie fără să se uite. Totuși am sesizat că mă uit la tastatură atunci când trebuie să apăs tastele funcționale F1..F12, sau „Print Screen”.

Decizia de a schimba tastatura a venit după ce am citit despre tastatura „Code” a lui Jeff Atwood. Nu, nu mi-am cumpărat o tastatură „Code”, ci am decis să-mi fac propria tastatură!

Eu la calculator folosesc doar configurația de tastatură RO-PRO (ROmână PROgramatori) în sistemul de operare fie el Linux, fie el Windows, fie el Mac OSX. Astfel mi-am zis că tastatura mea va avea aceeași configurație și pe tastatura fizică!

Am luat șablonul de tastatură de la WASD Keyboards, am pornit programul de editare grafică vectorială Inkscape și am început să-mi fac de cap.

Tastatura „Code” folosește fontul Helvetica pentru simboluri, șablonul WASD folosește fontul Arial, eu am decis să folosesc fontul Roboto. Am ales Roboto deoarece arată bine și pentru că Google l-a reparat în Android 4.3! Mulțumim Google!

Deoarece standardul de tastatură românească (ASRO SR13392:2004) conține două configurații de tastatură, am făcut șabloane pentru amândouă:

  • Română Standard (șablon SVG, previzualizare PDF)
  • Română Programatori (șablon SVG, previzualizare PDF)

Nu am zis nimic de WASD Keyboards. Ei se ocupă cu producerea de tastaturi mecanice la comandă. Clientul poate configura ce se va desena pe taste, ce culoare are fiecare tastă în parte, ce culoare are textul, ce culoare are fundalul tastelor și ce opțiuni de a face tastatura mai silențioasă.

Pentru a asculta diferențele de zgomot la diversele tipuri de contact mecanic, respectiv metodele de reducere a zgomotului, putem viziona acest videoclip pus la dispoziție de WASD Keyboards.

WASD Keyboards ne oferă de asemenea posibilitatea de a alege între o tastatură cu 104 taste și una cu 87 taste, diferența fiind dată de lipsa blocului numeric. Eu am ales varianta cu 87 taste deoarece am observat la Das Keyboard că blocul numeric era tot timpul prăfuit, asta pentru că rareori îl foloseam.

Pentru cei obișnuiți cu tasta Enter mare și cu tasta Shift stângă mică se poate alege între o tastatură cu 105 taste și una cu 88 taste. Din păcate nu există șabloane de editat la momentul scrierii acestui articol (Octombrie 2013).

Tastatura mea RO-PRO arată astfel:

Pe spate putem observa niște comutatoare mici, comutatoare care modifică comportamentul unor taste. Aici avem o descriere a fiecărui comutator. De exemplu comutatorul patru dezactivează tastele Windows (tastele de lânga tasta Alt și AltGr, taste fără simbol în poza de mai sus).

Vă propun să faceți un experiment, deschideți un editor de texte (Notepad pe Windows), poziționați toate degetele deasupra tastelor 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0 și apoi apăsați-le pe toate deodată! Ce apare afișat pe ecran? Cu tastatura de la laptop la mine nu a apărut nimic, dacă am redus numărul de taste apăsate am reușit într-un final să văd „4321”. Cu tastatura WASD RO-PRO am văzut „1234576890”.

Toate bune și frumoase, dar cât costă? Nota de plată arată astfel:

  • Tastatura în sine - 149,99$
  • Contacte Cherry Maro - 5$
  • Transport - 46,80$
  • Taxa vamală (în Germania) - 22€

Prețul este un pic piperat (~170€). Alte tastaturi mecanice de „birou” cu contacte Cherry Maro au următoarele prețuri:

Tastaturile mecanice de „jucat” cu contacte Cherry Maro au următoarele prețuri:

Tastaturile de „jucat” vin cu iluminare prin tastă, caracteristică ce le face foarte utile pe întuneric. Aceeași caracteristică o are și tastatura „Code”, tastatură produsă de WASD. Din păcate la momentul actual nu se poate alege iluminarea prin tastă ca opțiune pentru tastaturile WASD la comandă.

WASD Keyboards estimează două săptămâni pentru transport, eu am primit tastatura fix după 14 zile!

Pentru cei care comandă o tastatură RO-PRO de la WASD Keyboards și nu știu cum să o configureze în Windows 7, respectiv să afle la ce sunt utile tastele „moarte”, le recomand acest tutorial – Tastatura RO-PRO pe Windows 7.

Acest articol este o republicare a articolului: Tastatura RO-PRO

Comentarii